Ana Sayfa iç Anadolu Bölgesi Ankara Gezilecek Yerler Anadolu Medeniyetleri Müzesi Giriş Ücreti 2024: Nerede, Ziyaret Saatleri

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Giriş Ücreti 2024: Nerede, Ziyaret Saatleri

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara ve çevresinde bulunan, antik çağlardan günümüze ulaşan bir çok değerli eseri bünyesinde barındırıyor. Eski çağlarda yaşayan insanlar hakkında bilgiler edinebileceğiniz müze, Ankara gezilecek yerler listesinde bulunması gereken yerlerden biri. Bu yazımızda, Anadolu Medeniyetleri Müzesi giriş ücreti, ziyaret saatleri, eserleri, tarihçesi, nerede, nasıl gidilir gibi hakkında bilgileri bulabilirsiniz.

Anadolu medeniyetleri müzesi sanal gezi

Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Hakkında Bilgi

Dünyadaki sayılı müzeler arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi‘ni ailecek ziyaret etmek için yola koyuluyoruz. Müze içerisinde loş bir ortamda eserleri inceliyoruz.

Müze’nin Tarihçesi

1921 yılınıda, Atatürk’ün talimatıyla Ankara’da bir Eti Müzesi kurulması için çalışmalar başlatılır. Ankara Kalesi’nin Akkale Burcu ilk olarak müze yapılır. Daha sonra alan dar gelmeye başlayınca, yakın konumda bulunan Mahmutpaşa Bedesteni ve Kurşunlu Han restore edilerek hizmet vermesi planlanır. 1938 yılında başlayan restorasyon 1968 yılında tamamlanarak müze şimdiki halini alır. 1943 yılında ise restorasyonu tamamlanan orta kısım açılarak müze faaliyetine başlar.

Müzeye girdiğimizde, kategorilerine göre oluşturulmuş 11 bölüm ile karşılaşıyoruz. Paleolitik Çağ Dönemi‘ne ait eserleri inceleyerek gezimize başlıyoruz.

Ankara Arkeoloji Müzesi Eserleri

Anadolu, insanlığın ilk zamanlarından günümüze kadar bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Paleolitik Çağ, Kalkolitik, Eski Tunç, Asur Ticaret Kolonileri, Hitit, Frig ve Urartu medeniyetlerden günümüze ulaşan eserlerin sergilendiği müze, dünyadaki seçkin müzeler arasında yer alıyor.

Alacahöyük BM Mezarı kazılarında bulunan Güneş Kursu tunçtan imal edilmiş olup, milattan önce 2500’lü yıllara ait olduğu biliniyor. Güneş Kursu, törensel sembol olarak kullanılmaktaymış.

Milattan önce 3. binin ikinci yarısı dönemine ait olduğu tespit edilen boğa heykeli, törenlerde bir taşıyıcı üzerinde sembol olarak kullanılmış olabileceği tahmin ediliyor. Ayrıca o dönemde boğa, kutsal bir hayvan olarak kabul ediliyormuş.

Mezar kazılarında bulunan altından imal edilmiş eşyalar da müzede sergilenen eserler arasında.

Seramik eserler, erken tunç çağına ait olup, elde imal edilmiş. Dönemin sonlarına doğru dönen bir çark ile imalata geçilmiş.

Kültepe‘de bulunan çivi yazılı tabletler, milattan önce 19. yüzyıla ait olup, krallar arası antlaşmalar ve mektupları kapsıyor.

Hitit Dönemi İnandık Vazosu

Milattan önce 17. yüzyılda Hititler Dönemi‘ne ait İnandık Vazosu, İnandık’ta yapılan kazılarda bulunmuş. Vazo üzerinde, aşağıdan yukarıya doğru bir evlilik töreninde oluşan 4 sahneye yer verilmiş.

Hitit Tabletleri

Boğazköy‘de bulunan Hititler dönemine ait çivi yazısıyla yazılmış tabletlerde, siyasi yazışmalar, antlaşmalar, devlet idaresine ait yönergeleri içeriyor.

Müzenin Frig Bölümü‘nde tunçtan döküm ve dövme tekniği ile yapılan kepçeler, kazanlar, kaseler gibi eserler sergileniyor.

Frigler, çok sayıda tanrıya tapıyor olup, heykeli bulan tanrıçanın adı anne anlamına gelen Matar’mış. Bu heykellerde Boğazköy, Ankara, Gordion, ve Midas şehrinde yapılan kazılarda da rastlanmış.

Kral Mutallu Heykeli

Kral Mutallu Heykeli, kireçtaşından yapılmış olup Malatya Aslantepe’de yapılan kazılarda bulunmuş. Milattan önce 1200 ile 700 yılları arasına ait olduğu tahmin ediliyor.

Müze, bahçesinde sergilenen bir çok eser ile açık hava müzesi olarak da hizmet sunmuş oluyor.


Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir?

Anadolu Medeniyetleri Müzesi nerede sorusuna cevap verecek olursak; Ankara Kalesi ne çok yakın bir konumda bulunuyor diyebiliriz. Haritadaki konumunu görmek için tıklayın.

Anadolu Medeniyetleri Müzesine yol tarifi verecek olursak; Ulus heykelin bulunduğu kavşaktan Ankara Kalesi istikametinde dosdoğru ilerleyin. Yol sizi müzenin girişine kadar götürür. Güzergahta zaten yol gösteren tabelalar ile de karşılaşıyorsunuz.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Çalışma Saatleri

Müze, haftanın her günü ziyarete açık olup, yaz ve kış dönemine göre çalışma saatleri değişiklik gösteriyor.

1 Nisan – 31 Ekim arası ziyaret saatleri:
Açılış Saati: 08:30
Kapanış Saati: 19:00

31 Ekim – 1 Nisan arası ziyaret saatleri:
Açılış Saati: 08:30
Kapanış Saati: 18:00

Pandemi Dönemi Çalışma Saatleri:

Açılış Saati: 10:00
Kapanış Saati: 17:00


Anadolu Medeniyetleri Müzesi Giriş Ücreti 2024

  • 2024 yılı Anadolu Medeniyetleri Müzesi giriş ücreti: 280 TL
  • Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi giriş ücreti öğretmen ve öğrencilere ücretsiz.

* Ankara Arkeoloji Müzesi’ne girişlerde Müzekart geçerli. 60 TL karşılığında Müzekart+ çıkarttırarak 1 yıl boyunca başta yakın konumda bulunan 1. TBMM Müzesi ve Cumhuriyet Müzesi olmak üzere tüm müzeleri ücretsiz ziyaret edebiliyorsunuz. 18 yaşından büyük öğrenciler ise, 30 TL karşılığında indirimli müzekart çıkartarak bu imkandan faydalanabiliyorlar.


Ankara Müze İletişim

Adres: Kale mahallesi, Gözcü Sk. No:2, Ulus / Altındağ / Ankara

Telefon: (0312) 324 3160



Ankara Gezilecek Yerler hakkındaki sayfamıza da göz atın.


YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

error: Tüm hakları saklıdır.
Exit mobile version