Dolmabahçe Sarayı Giriş Ücreti 2024: Nerde, Ziyaret Saatleri

67428
dolmabahçe sarayı giriş ücreti

Mimarisi ile Osmanlı Devleti’nin Batılaşma yolundaki adımlarının bir yansıması olan Dolmabahçe Sarayı, gösterişli yapısı ile ziyaret edenleri büyülüyor. Bu eseri şimdi detaylı olarak birlikte gezeceğiz. Ayrıca bu yazımızda Dolmabahçe Sarayı giriş ücreti 2024, ziyaret saatleri, nerede nasıl gidilir, kim yaptırdı, müze kart geçerli mi gibi sorulara da cevaplar bulabilirsiniz.

Dolmabahçe Sarayı Giriş Ücreti 2024, ziyaret saatleri, hakkında bilgiler

Bu kültürel gezimizde, Dolmabahçe Sarayı giriş ücreti ödenip Saltanat kapısından içeri girildiğinde karşımıza Has Bahçe çıkıyor. Adından da anlaşıldığı üzere burası saltanat makamına ait özel bir bahçe. Bahçede mermer aslan heykellerle karşılaşıyoruz. 1860’lı yıllarda Sultan Abdülaziz dönemine ait bu heykeller, Fransa’da Osmanlı sarayı için özel olarak imal edilmiş.

Dolmabahçe Sarayı inşasında hem Avrupa’dan hem Osmanlı’dan mimarlar görev alıyor. Saray, bahçeleri, dış cephe süslemeleri ve iç dekorasyonuyla her bir noktasında ihtişamı ve estetiğin farklı bir güzelliğini ortaya seriyor.

Dolmabahçe Sarayı Saat Kulesi

Dolmabahçe Sarayı’nın simge yapıları içinde yer alan saat kulesi de o tarihi yapılardan biri. Saat kulesi, Bezmialem Valide Sultan Camii ile Dolmabahçe Sarayı’nın saltanat kapısı arasında yer alıyor. İkinci Abdülhamid tarafından 1890 yılında yaptırılan kule, 5 yılda tamamlanmış. Sultan Abdülhamid, yaptırdığı bu eserde aslında insan hayatındaki zamanın değerini ve önemini anlatmak istemiş. Günümüzde saat kulesi hala çalışıyor ve haftada iki kere kuruluyor.

Sarayın Yapılış Amacı

19. yüzyılda saraylar, tüm dünyada prestij mekanları, iktidarın güç göstergesi olarak inşa ediliyordu. Saraya girdiğimizde de ilk anda zaten bunu hissediyorsunuz. Bu saray Batı etkisinde olduğu için barok ve rokoko süslemeler var. Bu amaçla Sultan Abdülmecid 1843’de eski Beşiktaş Sarayı’nın yerine bugünkü Dolmabahçe Sarayı’nın inşa ettirir. Büyük masraflarla inşa ettirdiği bu saraya 33 yaşında yerleşen Sultan Abdülmecid sadece 5 sene bu sarayda kalabilir. Ayrıca Dolmabahçe Sarayı süslemelerinde 14 ton altın kullanıldığı da rivayet edilmektedir.

Dolmabahçe Sarayı Bölümleri

Bu büyük miras üç bölümden oluşuyor. Padişahın kendisini ve ailesini yaşadığı Harem-i Hümayun, sarayın yönetim merkezi olan Mabeyn-i Hümayun ve tören anlamına gelen Muayede Salonu.

Gezimizde saraya Medhal Salon‘dan giriyoruz. Burası, sarayın protokol giriş salonu. Buranın deniz tarafındaki odalarda yabancı elçiler, yerli ve yabancı üst düzey görevliler padişahın huzuruna çıkmadan önce ve sonra beklerlermiş. Bahçe tarafına bakan odalarda ise sadrazamın ve nazırların odaları varmış. Medhal salona girdiğimizde çok gösterişli avizeler, şamdanlar ve eşyalar ile karşılaşıyoruz. Çünkü burası sarayın prestij mekanı olarak görülmüş.

Dolmabahçe Sarayı’nın ortak katından üst kata doğru kristal merdivenlerden geçerek çıkıyoruz. Bu merdivenlerin korkulukları İngiliz kristallerinden yapılmış bu nedenle merdivenlerin adı kristal merdivenler olarak geçiyor. Buradaki kristallerin İngiltere’den getirildiği rivayet ediliyor.

Dolmabahçe Sarayı’nın bulunduğu alan antik çağlardan beri gemicilerin kullandıkları bir limanmış. Aslında burası Osmanlılar döneminde de yine kaptan paşaların gemilerini demirledikleri denizcilik merasimleri törenlerinin yapıldığı bir körfez aslında. Ama 16 yüzyıla gelindiğinde bu körfez artık bir bataklığa dönüşüyor. 17. Yüzyıldan itibaren artık dolduruluyor bataklığa giderilmesi için ve burada kasırlar köşkler inşa edilmeye başlıyor 19. Yüzyılda geldiğimizde burada bulunan kasırlar saraylar köşkler topluluğu Beşiktaş sahil sarayları adıyla anılıyor. Batılılaşmanın etkisiyle yeni bir saray ihtiyacı oluşuyor. Bu alandaki ahşap sahil sarayları yıkılıyor ve Sultan Abdülmecit tarafından yeni bir saray inşa ediliyor. Bu alanın doldurularak yapılması sebebiyle de Dolmabahçe adı veriliyor.

Mavi Salon

Mavi Salon adını duvar resimlerinden tavan resimlerinden ve döşemesinden alıyor. Tümüne baktığımızda bir mavi hakimiyeti var o yüzden mavi salon diye isimlendirilmiş burası. Burada padişah kurban ve ramazan bayramlarında harem kadınlarına ve haremdeki hizmetlilerin kutlamalarını kabul edermiş. 19 yüzyılın ikinci yarısından sonra artık Osmanlı Devleti’nde de yabancı devlet adamlarının ağırlama geleneği başlayınca o yabancı devlet adamları ile gelen hanımlar da bu salonda ağırlanıyor.

Atatürk’ün Vefat Ettiği Oda

Sarayın 71 numaralı odası, 10 Kasım 1938’de Atatürk’ün ebediyete intikal ettiği oda. Burası, Her 10 Kasım’da onbinler tarafından ziyaret ediliyor. Bu odada her şey 1938’de olduğu gibi orijinal haliyle muhafaza edilmiş. Odada dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise 9’u 5 geçede durdurulan saat.

Muayede Salonu

Dolmabahçe’de şimdiki durağımız Muayede Salonu. Muayede, Arapça’da bayramlaşma anlamına geliyor. Burası sarayın en görkemli salonu. Çünkü en büyük avizenin yer aldığı ve işlemelerinde en çok altının kullanıldığı bir bölüm. Rivayete göre 14 ton altın bu salona kullanılmış. Salonun tam ortasında yer alan ihtişamlı avize, Sultan Abdülmecid’in isteği üzerine İngiltere’de yaptırılmış.

Dolmabahçe Sarayı Nerede, Nasıl Gidilir?

Dolmabahçe Sarayı nerede sorusunun cevabı gayet basit: İstanbul boğazı kıyısında olup, Beşiktaş ile Kabataş arasında kalmaktadır. Beşiktaş ve Kabataş iskelelerinden yürüyerek on dakika kadar bir sürede ulaşabilirsiniz.

Dolmabahçe Sarayı Ziyaret Saatleri

Saray, pazartesi günleri hariç, haftanın her günü ziyaret edilebiliyor. Ziyaret saatleri 09:00-18:00 arası.

Dolmabahçe Sarayı Giriş Ücreti 2024

2024 yılı için belirlenen giriş ücreti ziyaret edilen bölümlere göre değişiyor. Sarayda yer alan bölümlerin giriş ücretlerini detaylı olarak aşağıda bulabilirsiniz.

Dolmabahçe Sarayı Selamlık Giriş Ücreti 2024

Selamlık bölümü için giriş ücreti:

  • Yerli Ziyaretçi giriş ücreti: 100 TL
  • İndirimli ziyaretçi: 50TL

Dolmabahçe Sarayı Selamlık + Harem + Milli Saraylar Resim Müzesi Giriş Ücreti 2024

2024 yılı Dolmabahçe Sarayı Selamlık, Harem bölümü ile Milli Saraylar Resim Müzesi için giriş ücreti aşağıdaki gibi oldu:

  • Yerli Ziyaretçi giriş ücreti: 150 TL
  • İndirimli ziyaretçi: 75 TL
  • Dolmabahçe Sarayı Yabancı ziyaretçi giriş ücreti: 1050 TL

Bu miktarlarda ödeme yapmak yerine Müzekart çıkartarak ücretsiz giriş yapabilirsiniz.

Topkapı Sarayı giriş ücreti ve hakkında detaylı bilgiler için ilgili yazımıza da göz atın.

Sık Sorulan Sorular

10 Kasımda Dolmabahçe Sarayı ücretsiz mi?

10 Kasım’da Dolmabahçe Sarayı giriş ücreti alınıyor. Sadece dışarıdaki anma törenlerine ücretsiz katılabiliyorsunuz.

Dolmabahçe Sarayı kimler yaşadı?

1856 yılından itibaren sırasıyla; Sultan Abdülmecid (1839-1861), Sultan Abdülaziz (1861-1876), Sultan V. Murad (1876), Sultan II. Abdülhamid (1876-1909), Sultan V. Mehmed Reşad (1909-1918) ve Sultan VI. Mehmed Vahideddin (1918-1922) olmak üzere 6 padişah ve son Halife Abdülmecid Efendi (1922-1924) yaşamıştır.
Cumhuriyetin ilanı sonrasında Atatürk, 1927-1938 yılları arasında Dolmabahçe’de yaşamış, resmi çalışmalarını yürütmüş ve 10 Kasım 1938’de Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini yummuştur. İsmet İnönü tarafından da makam olarak kullanılmıştır.

Dolmabahçe Sarayında müze kart geçerli mi?

Selamlık bölümünün dışındaki mekanlarda Müzekart geçerli olup ücret ödemeden ziyaret edebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz