Türkiye’deki Kaleler

2992
türkiyedeki en güzel tarihi kaleler

Bir çok köklü medeniyete ev sahipliği yapmış olan Anadolu, geçmişten günümüze gelen eserler ile bir çok kültürel zenginliği bağrında barındırıyor. Türkiye’nin hangi köşesine gidersen git, buram buram tarih kokan bir eserle karşılaşmamak mümkün değil. Bununla birlikte, neredeyse her ilimizde karşılaşabileceğin tarihi eserlerin başında kaleler geliyor. Türkiye’deki kaleler hakkında merak edilenler, hikâyeleri, tarihleri, hangi medeniyetlere ev sahipliği yaptığına dair bilgileri yazımızın devamında bulabilirsin.

Kaleler Niçin Yapılmış?

Tarihteki medeniyetler için kaleler, düşmana karşı savunma ve korunmanın yanı sıra, önemli geçiş güzergahlarını kontrol için de inşa edilmiş. Kalın duvarlar ve yüksek burçlardan oluşan surlar içerisinde antik şehirler kurarak, kendi medeniyetlerini oluşturmuşlar. Kimi zaman bir dağ başına, kimi zaman kıyıya yakın bir adaya, kimi zaman da geçitlere inşa edilmiş.

Türkiye’deki En Beğenilen Kaleler

Türkiye’deki kaleler arasında en bilinenleri ve görkemlileri hangileridir diye bir araştırma yapılsa, herhalde en çok verilen cevap; tatil beldelerinde ve büyük şehirlerde bulunan kaleler olurdu. Çünkü bir şehre tatil amaçlı gittiğimizde ilk araştırdığımız şey, o beldenin gezilecek yerleri oluyor. Bu sebepten de bu beldelerdeki kaleler, ziyaret bakımından daha revaçta oluyor.

Gel şimdi seninle Türkiye’nin en beğenilen kaleleri içerisine sanal bir gezintiye çıkalım.

Alanya Kalesi

alanya Kalesi

Alanya kelimesini görünce hemen aklına tatil geldiğini sezer gibiyim. Alanya, otelleri, gezilecek yerleri, plajları ve tarihi mekanları ile gönlümüzde taht kuran bir beldemiz. Alanya’ya gidip de, Alanya Kalesi‘ni görmeyen yoktur heralde. Sahil boyunca nereden bakarsan bak; yüksek bir yamaçta, heybetiyle ‘ben burdayım’ dercesine dikkat çeker.

Alanya Kalesi Tarihi, Helenistik döneme dayanıyor. Geçmişten günümüze bir çok medeniyete ev sahipliği yapan Alanya,1221 yılında Anadolu Selçuklular tarafından fethediliyor. Daha sonra, I.Alaaddin Keykubat kaleyi yeniden imar ettirip surları genişletiyor. Surların uzunluğu toplamda 6 km’yi bularak günümüzdeki gördüğümüz halini alıyor.

Alanya’ya gidip de kaleye çıkmadan, çevreye kuş bakışı bakmadan dönmemeni tavsiye ederim. Ayrıca konaklama için, Alanya her şey dahil otelleri veya denize sıfır oteller içerisinden birisini tercih edebilirsin.

Afyonkarahisar Kalesi

türkiye'deki kaleler afyon

Türküsü ile ünlenen ve şehre adını veren Karahisar Kalesi, Türkiye’deki Kaleler içinde bilinen bir yer tutuyor. Burası, şehrin merkezinde 226 metre yüksekliğe sahip dik bir kayalığın üzerinde yer alıyor. Kalenin tarihi milattan önce 1300’lü yıllarda Afyon’da hüküm süren Hititler‘e dayanıyor. Kaleye çıkmak istersen, dik merdivenleri aşındırman gerekiyor. Burası, Afyonkarahisar gezilecek yerler listene ekleyebileceğin bir durak. Madem buralara kadar geldin, konaklama için değerlendirebileceğin birbirinden güzel şifalı Afyon termal otelleri içinden birini tercih edebilirsin.

Güvercinada Kalesi

türkiyedenin kaleleri

Kuşadası gezilecek yerler listende yer alması gereken önemli duraklardan birisi de Güvercinada Kalesi. İç kale kısmı Hayrettin paşa tarafından, adayı çevreleyen surlar ise İlyas Ağa tarafından yaptırılmış. Burası, Mora İsyanı çıktığında oluşabilecek tehlikelerden körfezi korumak amaçlanmış.

Güvercinada Kalesi, karayolu ile Kuşadası sahiline bağlı bulunuyor. Kuşadası sahili üzerinde yürüyüş yaparken kaleye geçip, çay bahçesine oturarak gün batımına karşı çay yudumlama keyfini yaşamanı tavsiye ederim. Tabi Kuşadası’na kadar gelmişken çevrede bulunan tarihteki medeniyetlere ait Efes gibi antik kentleri de ziyaret edilecek yerler listesine eklemelisin. Bunca güzelliği gezmek bir güne sığdıramayacağından Kuşadası otelleri‘nde konaklamanı öneririm.

Kilitbahir Kalesi

Kilitbahir-Kalesi-çanakkale

Türkiye’deki kaleler arasında özel bir yeri olan Kilitbahir Kalesi, Çanakkale’de bulunuyor. Kilitbahir Kalesi’nin tarihi 1462 yıllarına dayanıyor. Fatih Sultan Mehmet tarafından boğazın en dar yerine yaptırılarak boğazdaki gemi trafiğinin kontrolü amaçlanmış. Kalenin yapısı yonca yaprağına benzer şekilde tasarlanmış.

Çanakkale gezisi esnasında, tarihimizde büyük önemi bulunan, Çanakkale Savaşları‘nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası‘nı da gezilecek yerler listene eklemeyi unutma. Tabi bunca mekanı, dar zamana sıkıştırmadan gezebilmek için Çanakkale otellerininde konaklama seçeneğini değerlendirebilirsin.

Bodrum Kalesi

türkiyedeki kaleler en iyi

Bodrum denildiğinde, insanın aklında onunla özdeşleşmiş olan kalesi canlanıyor hemen. Deniz kenarında yer alan kale, Bodrum gezilecek yerler listesinin başında olması gereken bir yer. Bodrum Kalesi içerisinde bulunan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, pazartesi hariç haftanın her günü ziyaret etme imkanı bulunuyor. Bodrum Kalesi’nin tarihi, 1406-1523 yıllarına, St. Jean Şövalyeleri‘ne dayanıyor. Kale, Kanuni’nin Rodos’u fethiyle Osmanlı’nın eline geçiyor. 

Güzel bir Bodrum tatili planı yaparken konaklama için en uygun Bodrum otellerinde kalabilirsin.

Diyarbakır Kalesi

Türkiye’deki tarihi kaleler saymakla bitecek gibi değil. Son olarak Diyarbakır’ın Tarihi yerleri içerisinde önemli bir yeri olan Diyarbakır Kalesi ve Surları‘ndan bahsedelim. Diyarbakır Kalesi‘nin tarihi tam olarak bilinmemekle beraber 7000 yıl kadar öncesine dayandığı tahmin ediliyor. Ayrıca buranın en önemli özelliği, surlarının uzunluğu ve surlarındaki kabartmalar bakımından dünyadaki sayılı kaleler arasına girmesi.

Diyarbakır’a yolun düşmüsse, muhteşem bir tarihi atmosfere sahip olan kaleyi ziyaret etmeni ve surların üzerine çıkarak gezinti yapmanı kesinlikle tavsiye ederim. Ayrıca konaklama amacıyla, farklı seçenekler sunan Diyarbakır otellerini değerlendirebilirsin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz