Kapadokya Turu | En İyi Gezilecek Yerler

Günübirlik Kapadokya Gezisi

43357
kapadokya nerede
kapadokya gezilecek yerler

Ankara çıkışlı günübirlik Kapadokya turu için yola koyulduk. Kapadokya gezilecek yerler arasında bulunan Ihlara Vadisi, Derinkuyu ve Kaymaklı Yeraltı Şehirleri, Uçhisar, Göreme Açık Hava Müzesi, Peri Bacaları, Avanos, Ürgüp gibi durakları bir gün içinde bitirmeyi planlayarak gezimize başladık.


Günü iyi değerlendirebilmek için sabah 6 gibi yola çıkmak gerekiyor. Biz de öyle yaptık ve yola koyulduk. Yol güzergahında Şereflikoçhisar’da Tuz Gölü kıyısında kısa da olsa bir mola verip yolumuza devam ediyoruz. İlk durağımız Ihlara Vadisi.


Ihlara Vadisi

ıhlara vadisi nerede
ıhlara vadisi

Kapadokya turumuzun ilk durağı olarak uğradığımız Ihlara Vadisi, Aksaray’a 45 km mesafede bulunuyor. Hasan Dağı’ndan püsküren sönmüş lavların çatlayarak çökmesinden meydana gelmiş. İçinden geçen Melendiz Çayı‘nın etkisiyle vadi bugünkü şeklini almış. Toplam uzunluğu 14 km olan kanyon, dünyanın ikinci büyük kanyonuymuş. İçinde insan yaşayan kanyonlar arasında ise ilk sıradaymış.

ıhlara vadisi nerede
Ihlara Vadisi’ne inen merdivenler

Ihlara Vadisine 397 basamak ile iniliyor. Tabi inerken de ‘bir de bunun çıkışı var’ demeden edemiyor insan. Fakat vadideki doğal güzellikleri görünce insanın aklına çıkış gelmiyor bile.

ıhlara vadisi giriş ücreti
ıhlara vadisi Melendiz Çayı

Duvar gibi düz kayalıkların arasında akan Melendiz Çayı ve etrafında oluşan yeşillikler insanın göz zevkini okşuyor. Vadisi içerisindeki ılıman hava ve akarçayın suyuyla bağlar, bahçeler meydana gelmiş.

ıhlara vadisi nerede
ıhlara vadisi yerleşim yerleri ve kiliseler

Ihlara Vadisinde yaptığımız yürüyüş boyunca Ağaçaltı Kilisesi, Yılanlı Kilise ve mağaralardan oluşmuş yaşam alanlarına rastlıyoruz. Buralar tarihte kimi zaman savaştan kaçanların sığındığı yerler olmuş, kimi zaman da hristiyanlığın ilk dönemlerinde inzivaya çekilen keşişlerin mekanı olmuş.

Ihlara Vadisi nerede, nasıl gidilir, giriş ücreti gibi daha ayrıntılı bilgileri Ihlara Vadisi gezi rehberi yazımızda okuyabilirsiniz.


Derinkuyu ve Kaymaklı Yeraltı Şehirleri

derinkuyu yeraltı şehri nerede
Derinkuyu Yeraltı Şehri

Kapadokya’da, büyüklü-küçüklü toplamda 36 tane yeraltı şehri bulunuyor. Bunların en büyüğü ise, sekiz kattan oluşan Derinkuyu Yeraltı şehri olduğunu öğreniyoruz. Nevşehir’e bağlı Derinkuyu beldesinde bulunan yeraltı şehri, zamanında düşman saldırısından kaçan insanların aylarca saklanabilecekleri bir mimari de yapılmış. Kaymaklı Yeraltı şehri, Nevşehir’in Kaymaklı beldesinde bulunuyor. Derinkuyu ile benzer özellikler taşımakta. Her iki yeraltı şehri de 1985 yılında Unesco Dünya Kültür mirası Listesine alınmış.

Nevşehir Derinkuyu ve Kaymalı Yeraltı şehri giriş ücreti ve ayrıntılı bilgiler için tıklayın.

Eğer ki Kapadokya turu programınızda aksama durumu olmaz ise bu iki yeraltı şehrinden birisini ziyaret etmenizi öneririm. Vaktiniz kısıtlı veya kapalı alanda kalma fobiniz varsa, bu durağı atlayıp direk Uçhisar’a geçerek gezinize devam edebilirsiniz.


Uçhisar Kalesi ve Güvercinlik Vadisi

uçhisar kalesi
Uçhisar ve Güvercinlik Vadisi

Uçhisar beldesi, Göreme‘ye giderken yol üzerinde olup 4 km önce yer alıyor. Burada duraklayıp fotoğraf molası veriyoruz. Uçhisar Kalesi ve Güvercinlik Vadisini içine alacak şekilde güzel fotoğraflar çektikten sonra yolumuza devam ediyoruz.

İsterseniz Uçhisar Kalesi‘ne çıkabiliyorsunuz. Çevreyi panaromik olarak izlemek isterseniz Peri Bacaları arasında en yükseği olan Uçhisar Kalesi’nden izlemelisiniz. Görüş menzili çok geniş olup, gün batımı seyri için de önerilebilecek bir mekan. Güvercinlik Vadisi’nde ise trekking yaparak hem manzaranın hem de uçuşan güvercinleri izleme imkanı bulabilirsiniz. 

Vaktinizin durumuna göre Uçhisar’da bulunan Onxy atölyelerinden birine uğrayıp Onxy taşının nasıl işlenerek şekillendiğini izleyebilirsiniz.


Kapadokya’da Ne Yenir?

kapadokya yöresel yemekler
Desti kebabı

Öğle yemeği için gezimize Göreme’de ara veriyoruz. Kapadokya’nın meşhur testi kebabı‘nı tatmak için bir işletmeye giriyoruz. Sunumları çok güzel. Masaya gelen testi, çekiç ile kırılıyor ve içindeki kebabı yiyorsunuz. Lezzet olarak şahane fakat her nimetin bir külfeti olduğundan testi kebabı fiyatı biraz tuzlu olabiliyor. Bunun yanısıra, Kapadokya’nın pastırmalı kuru fasulyesi de ünlüymüş, ondan da ortaya sipariş vererek tadına bakıyoruz. Kapadokya’ya gittiğinizde sizlere de bu iki lezzeti tatmanızı öneririm.


kapadokya nerede
Göreme Kasabası

Göreme Milli Parkı Kapadokya Turu

Karnımızı doyurup biraz dinlendikten sonra rotamızı Göreme Açık Hava Müzesi‘ne çeviriyoruz. Burada, Hristiyanlığın ilk dönemlerinden kalma manastırlar, şapeller, kiliseler ve yaşam alanlarını gezip inceliyoruz. Burayı gezmeye yaklaşık 2 saat kadar ayırmanız yeterli olacaktır.

peri bacaları
Göreme Panaroma

Kapadokya Göreme Açık Hava Müzesi Giriş Ücreti 2023 (Peri Bacaları)

2023 yılı Kapadokya Göreme Örenyeri giriş ücreti 150 TL olup Müze Kart sahipleri ücretsiz giriş yapabiliyor.

Ziyaret Saatleri

1 nisan – 1 ekim tarihleri arası 08:00 – 19:00

2 ekim – 31 mart tarihleri arası 08:00 -17:00


Paşabağı Kapadokya Turu

peri bacaları nerede
Paşabağı – mağaralar ve kiliseler

Kapadokya turumuzda, Peri bacalarını yakından inceleyebileceğimiz bir vadi olan Paşabağı‘na gidiyoruz. Paşabağı, mantar şeklindeki peri bacalarının arasında gezerek rahat dolaşabileceğimiz yürüyüş yollarına sahip. Yine burada da oyulmuş mağaralar ve kiliselerle karşılaşıyorsunuz.

kapadokya gezilecek yerler
Peri bacaları

Çavuşin ve Zelve Kapadokya Turu

kapadokya gezilecek yerler
Peri bacaları

Çavuşin’de gezilecek yerler, Çavuşin Kilisesi, Çavuşin Eski Camii, Güllüdere Vadisi, Vaftizci Yahya Kilisesi ve Seyyah Han‘dan meydana geliyor.

Çavuşin ve Zelve‘yi panaromik görüp fotoğraf çekiyoruz. Daha sonra çömlek atölyelerini görmek için Avanos‘a doğru yöneliyoruz.


Avanos Kapadokya Turu

avanos nerede
Avanos’da çömlek atölyesi

Avanos’ta Kızılırmak kenarına kurulmuş çömlek atölyelerinden birine giriyoruz. Burada, çömlekçilerin bol esprili ve eğlenceli gösterileri eşliğinde çömleğin nasıl yapıldığını izliyoruz. Daha sonra atölyeyi gezerek beğendiğiniz ürünlerden satın alabiliyorsunuz.


Ürgüp Kapadokya Turu

devrent vadisi ürgüp
Devrent Vadisi’nde deveye benzeyen peri bacası

Avanos’tan Ürgüp’e geçerken Devrent Vadisi diğer adıyla Hayal Vadisi’nin yanından geçiyoruz. Burası ünlü deve şeklindeki peri bacasının bulunduğu vadi. Hayal Vadisi denmesinin sebebi ise, hayal gücünüzü kullanarak farklı varlıklara benzetebileceğiniz bir çok peri bacası bulunmasından kaynaklanıyor.

Kapadokya gezilecek yerler
Üç Güzeller Peri bacaları

Ürgüp‘ten Göreme yönünde ilerlediğimizde, Üç Güzeller Peri Bacaları’nda fotoğraf çekmek için duruyoruz. Üç Güzeller, dünyaca ün yapmış Kapadokya’nın simgesi haline gelen biri küçük ikisi büyük peri bacalarından oluşuyor. Ürgüp’te, Asmalı Konak dizisinin çekildiği Rum mimarisinin örnekleri olan konakları da görüp gezebilirsiniz.

Buradan sonra, Kapadokya gezilecek yerleri tamamlamış olmanın mutluluğuyla Kapadokya turumuzu sonlandırıp dönüş yoluna koyuluyoruz.


Kapadokya Balon Turu

kapadokya nerede
Kapadokya balon turu

Kapadoya’ya gelip de bu eşsiz coğrafyayı ayrıca tepeden görmek, ayrı bir deneyim yaşatıyor insana. Her gün 100’lerce balon, Kapadokya semalarına havalanarak misafirlerine eşsiz bir görsel şölen sunuyor. Balon turları, rüzgarın durumuna ve hava şartlarına göre düzenleniyor. Sabah gün doğmadan havalanan balonlar ile gün doğumunu ve Kapadokya coğrafyasını kuş bakışı izleme imkanı buluyorsunuz. Balon turu esnasında bir saat kadar havada kalınıyor.

Kapadokya balon turu fiyatları, firmalara ve sezona göre değişiklik gösterebiliyor. Ortalama kişi başı 80 euro ile 150 euro arasında fiyatlara balon turuna katılabiliyorsunuz.


Kapadokya Haritası

Bu yazıda bahsettiğim Kapadokya gezilecek yerleri, aşağıdaki haritada işaretledim. Harita üzerindeki işaretleri tıklayarak neresi olduğu hakkında bilgi edinebilirsiniz.


Kapadokya Otelleri Kapadokya Turu

Kapadokya Bölgesinde, bir çok konaklama seçeneği bulunuyor. Genelde butik otel tarzında olan teraslı oteller tercih ediliyor. Ayrıca bu bölgede yer alan yeraltı şehirlerinden esinlenerek yapılan mağara tarzı oteller de bulunuyor.


Bu yazımızda sizlere çevre illerden özellikle Ankara istikametinden gelerek günübirlik Kapadokya turu içerisinde gerçekleştirebileceğiniz gezi rotası sunmaya çalıştım. Bence imkanınız ve zamanınız varsa size önerim; en az bir veya iki gece konaklamalı Kapadokya turu düzenlemeniz olacak. Bu kadar güzel coğrafyayı ve aktiviteleri, aceleye getirmeden sindire sindire, tadını çıkartarak gezmeniz daha isabetli olur.

– Kapadokya Tarihi – Peri Bacaları nasıl oluşmuştur?– Kapadokya’da ne yenir?
– Ihlara Vadisi Nerede, Giriş ücreti ne kadar?– Kapadokya’da konaklama

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz