Mevlana Müzesi Nerede, 2024 Saatleri, Ücreti, Konya

Mevlana Müzesi Gezi Rehberi

45396
Mevlana Müzesi Konya
Mevlana Müzesi Konya

Konya denilince ilk aklıma, Mevlana Hazretleri geliyor. Bu sebepten Konya gezilecek yerler listemizde Şemsi Tebrizi’nin ardından Mevlana Müzesi’ni ekledik. Mevlana Müzesi nerede, nasıl gidilir, ziyaret saatleri, giriş ücreti gibi bilgileri yazımızda okuyabilirsiniz.

Mevlana Müzesi Konya
Mevlana Müzesi Konya

Mevlana Müzesi Hakkında

Konya‘nın tam merkezinde bulunan Mevlana Müzesi yerleşkesine, Dervişan Kapısı‘nı kullanarak giriş yapıyoruz. İlk olarak Mevlana Hazretlerinin ve aile fertlerinin medfun olduğu ‘Yeşil Kubbe’li ana binaya yöneliyoruz.

Mevlana Türbesi Girişi
Mevlana Türbesi Girişi

Bu kapıdan içeriye girdiğimizde karşılaştığımız oda, ‘Tilavet Odası’ olarak isimlendiriliyor. Dervişler, sabah namazından sonra burada Kuran-ı Kerim okudukları için bu isim verilmiş. Şimdi ise, eski el yazması levhaların sergilendiği bir mekan. 

Mevlana Türbesi
Mevlana Türbesi

Yolumuza devam edip iç salona geçiyoruz. Burada, Mevlana hazretlerinin ve talebelerinin kabirleri bulunuyor. Bizler de, Mevlana gibi büyük bir zatın huzurunda olmanın gereği, edeple ilerleyip ziyaretimizi gerçekleştiriyoruz. Fatihalarımızı gönderdikten sonra diğer bölüme doğru ilerliyoruz.

“Her ziyaretçinin dikkat etmesi gereken bazı hususlara değinmek istiyorum. Burası her ne kadar müze olsa da, bir türbe olduğu unutulmamalı, ona göre hareket edilmeli. Bayanların kapalı giysilerle ve başlarını örterek ziyaretlerini gerçekleştirmeleri gerekiyor. Ziyaretçilerin bu binaya girdiklerinde herhangi bir sergiyi geziyormuşcasına değil de, bu büyük zatın hayatını ve öğretilerini hatırlayarak, ibret almaya yönelik düşünceler içinde ziyareti gerçekleştirmeleri gerekiyor.”

Mevlana müzesi - Divan-ı Kebir
Mevlana’nın yazdığı Divan-ı Kebir eseri

Türbe bölümünden ilerlediğimizde karşımıza ‘Semahane’ salonu çıkıyor. Bu bölümde Mevleviler, her perşembe Sema Gösterisi yaparlarmış. Şu an ise bu alanda Mevlana’nın kendi el yazısıyla yazmış olduğu eserleri ile kullandığı kıyafetleri sergileniyor. Ayrıca camekan içinde Peygamberimize ait ‘Sakal-ı Şerif’ sergileniyor.

avlu

Mevlana Müzesi - Neyzen Mezarları
Mevlana Müzesi – Neyzen Mezarları

Bu binadan tekrar avluya çıkıyoruz. Avluda orta kısımda bulunan mezarların, neyzenlere ait olduğunu öğreniyoruz.

Matbah Bölümü - Mevlevi Dergahı Mutfağı
Matbah Bölümü – Mevlevi Dergahı Mutfağı

Avludan Matbah Bölümü’ne geçiyoruz. Burası, dergahın mutfağı ve derviş adaylarının eğitildiği mekan olarak kullanılıyormuş.

Matbah Bölümü - Mevlevi Dergahı Mutfağı
Matbah Bölümü – Mevlevi Dergahı Mutfağı

Mathah Bölümü, yemeklerin pişirilip yenildiği yer olmasının yanısıra, dervişlerin yetiştirildiği, Mevlevilik kurallarını ve adabını öğrendiği bir mekan olarak kullanılıyormuş. Maketler ile bu ortam canlandırılmaya çalışılmış.

Mevlevi Dergahı - Bir  kubbeli ve Bir bacalı derviş hücreleri
Mevlevi Dergahı – Bir  kubbeli ve Bir bacalı derviş hücreleri

Mevlana Dergahının bahçesinde 18 tane kubbeli odacık bulunuyor. Bu odacıklar, dervişlerin kalması için III. Murat zamanında yaptırılmış. Günümüzde bu odacıklarda el yazması kitaplar, levhalar, musiki aletleri gibi geçmişten günümüze ulaşmış eserler sergileniyor.

Mevlana  Celaleddin Rumi hazretlerinin fikirleri, vefatından asırlar geçmiş olsa da, dünya çapında insanlara tesir etmeye devam ediyor. Her yıl farklı coğrafyalardan 3 milyon insan (bunların 600 bini yabancı), Mevlana’nın çağrısına uyarak ziyaret amacıyla geliyor.

Şeb-i Arus Törenleri
Şeb-i Arus Törenleri

Şeb-i Arus Nedir?

Mevlana hazretleri, öldüğü günü en sevgiliye kavuşma günü olarak gördüğünden bu vakti Şeb-i Arus yani ‘Düğün Gecesi’ olarak tanımlıyor. Ölüm, çoğu kimse için ayrılığı ifade ederken Mevlana’ya göre vuslat yani ‘sevdiğine kavuşma, Allah’a dönüş’ü temsil eder. Mevlana hazretlerinin ölüm yıl dönümünü anmak için, her yıl 7-17 Aralık tarihleri arasında anma programları ve ‘Şeb-i Arus Törenleri‘ yapılıyor. Şebi Arus törenleri hakkında bilgi edinmek için tıklayın.


Mevlana Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir?

Mevlana Müzesi nerede, diye merak ediyorsaniz biraz bilgi verelim. Türbe ve müze, Konya’nın tam merkezinde kalıyor. Özel aracınızla geliyorsanız şehre giriş yaptığınızda yön tabelaları size yardımcı oluyor.
Hızlı tren ile gelmişseniz, gardan çıkınca tam karşınıza gelen Ferit Paşa Caddesi’nden başlayıp hiç dönmeden Alaeddin Tepesinin yanından geçerek toplamda 2,8 km dümdüz giderseniz Mevlana Müzesine ulaşırsınız. Etraftaki tarihi mekanları gezerek yürümek isterseniz bu şekilde ulaşabilirsiniz ama vakit kaybı olmaması için taksiyle 10 dakikada ulaşmak daha mantıklı olabilir.

Mevlana Müzesi’nin Haritada Konumu


 Mevlana Müzesi ziyaret saatleri

Açılış     : 09:00
Kapanış : 19:00 (3 ekim/14 nisan tarihleri arası 17:00’da kapanıyor.)

Haftanın her günü açık. Pandemi döneminde ziyaret saatleri değişkenlik gösterebiliyor.


Mevlana Müzesi Giriş Ücreti nerede

Mevlana’nın ‘Ne olursan ol yine gel!’ çağrısına uygun olarak müze girişi ücretsiz yapılmış.



Konya ziyaretiniz sırasında gezip görebileceğiniz farklı mekanlar hakkında bilgiler için
Konya Gezi Rehberi
yazımızı inceleyebilirsiniz.


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz