Ulucanlar Cezaevi Müzesi 2024: Giriş Ücreti, Nerede

Ulucanlar Cezaevi Müzesi Gezi Rehberi

100403
Ankara Ulucanlar Cezaevi Müzesi giriş

Ankara Ulucanlar Cezaevi Müzesi, 1925 yılından bu yana, düşünceleri yüzünden hapse girmiş bir çok ünlü, siyasetçi, gazeteci, yazar, şair, gibi kişilerin hatıralarını yaşatıyor. Ulucanlar Cezaevi, 2011 yılında Altındağ Belediyesi tarafından müzeye çevrilerek ziyarete açılmış. Ankara gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz Ankara Ulucanlar Cezaevi Müzesi giriş ücreti, nerede, nasıl gidilir, ziyaret saatleri gibi bilgileri bu yazımızda bulabileceksiniz.

Ulucanlar Cezaevi Müzesi Gezisi

Ankara Ulucanlar Cezaevi müzesi nerede
Ankara Ulucanlar Cezaevi müzesi giriş

Ankara Ulucanlar Cezaevi Müzesi giriş ücreti ‘ni ödeyip nizamiyeden giriş yapıyoruz. İçeriye girer girmez ilk olarak dikkatimi çeken müzenin her köşesine yerleştirilen hoparlörlerden gelen müzik oluyor. Konu olarak mahpusluğu anlatan yanık türküler eşliğinde Ulucanlar Cezaevi‘ni dolaşmaya başlıyoruz. 

Hilton Koğuşu

Ankara Ulucanlar Cezaevi müzesi nerede
Ankara Ulucanlar Cezaevi müzesi Hilton koğuşu

Uzun karanlık bir koridor sonrasında bir avluya çıkıyoruz. Karşımızda ‘Hilton Koğuşu’ olarak adlandırılan 9. ve 10 . koğuşlar beliriyor. Hilton koğuşu denmesinin sebebi, yüksekte olup, Ankara manzarasını gören bir koğuş olmasından kaynaklanıyor.

Genelde ünlüleri ağırlayan bu koğuştan bir çok insan gelmiş geçmiş. Bunlardan bazıları Bülent Ecevit, Necip Fazıl Kısakürek ve Osman Bölükbaşı gibi isimlerden oluşuyor. Cezaevinin en güzel yeri görülen bu koğuşlarda dahi gezerken insanın içi sıkılıyor. Gerçekten zor..

Karanlık Hücreler

Ulucanlar Cezaevi  nerede
Ulucanlar Cezaevi Hücreleri

Ulucanlar Cezaevi Müzesi gezimize, Hilton koğuşunun sağındaki koridordan devam ediyoruz. Karanlık koridora girişimizle irkilmemiz bir oluyor. Burada, mahkumiyet kararı kesinleşmemiş tutuklular ile, cezaevinde disiplin suçu işleyen mahkumların tutuldukları tek kişilik, karanlık, farelerin cirit attığı hücreler bulunuyor. Her hücrede bulunan ses sisteminden farklı feryat figanlar yükseliyor. Kimisinden işkence sesleri gelirken, kimi hücreden ise suçlu olmadığına dair yakarışlar geliyor. Açıkçası, çok gerçekçi yapılmış ve müze gezisi boyunca o feryatlar kulağımdan hiç gitmedi. Çünkü bu ortamlarda bir çok insanın yaşadıkları canlandırılmış ve sanki onlara şahit oluyormuşsunuz gibi hissediyorsunuz kendinizi. 

Koğuşlar

Karanlık koridordan çıktığınızda, koğuşların avlularıyla karşılaşıyorsunuz. Ulucanlarda yatan ünlü simaların hapishane hatırası olarak çektirdikleri fotoğrafları duvarlarda görebiliyorsunuz.

Ulucanlar Cezaevi, boşaltıldıktan sonraki hali muhafaza edilerek müzeye dönüştürülmüş. Duvarlardaki posterler, yazılar aynen durmakta. Balmumundan yapılan mankenler ile hapishane hayatı yansıtılmaya çalışılmış. Mankenler o kadar gerçekçi ki, bir an gerçek insan sanıyorsunuz.

ulucanlar cezaevinde kalan ünlüler
Ulucanünlülerin kaldığı koğuşlar

Birçok ünlü siyasetçi, şair, yazar, düşünürü de ağırlayan Ulucanlar Cezaevi’nde kalan ünlülerden bazıları şunlar: Bülent Ecevit, Muhsin Yazıcıoğlu, Necip Fazıl Kısakürek, Nazım Hikmet Ran,  Osman Yüksel Serdengeçti, Osman Bölükbaşı, Hüseyin Cahit Yalçın, Mustafa Pehlivanoğlu, Deniz Gezmiş, Bülent Orkan, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, Ali Fikri Arıkan, Cevat Şakir Kabağaçlı, Yılmaz Güney, Necdet Adalı, Erdal Eren, Muharrem Şemsek bunlardan bazıları.

Müzedeki koğuşların birini de, cezaevinde kalan ünlülerin eşyalarını sergilemeye ayırmışlar. Muhsin Yazıcıoğlu’nun takkesi ve seccadesi, Deniz Gezmiş’in ders notları, Mustafa Pehlivanoğlu’nun kardeşine yazdığı mektup, Bülent Ecevit’in şapkası ve kravatı sergilenen eserler arasında yer alıyor.

İdam Edilen Siyasiler

Ulucanlar Cezaevi idam edilenler
Ulucanlar Cezaevindeki darağacı

İdam cezasının kaldırıldığı 2004 yılına kadar toplamda 18 mahkuma idam cezası uygulanmış. Müzede sergilenen darağacı ise bu idamların gerçekleştirildiği orijinal darağacıymış. Günümüzde idam cezası bulunmadığından darağacını demir parmaklıklar içinde müebbet hapse mahkum etmişler.

Ulucanlar Cezaevinde idam edilen siyasilerden bazıları şunlar: İskilipli Atıf Hoca, Fethi Gürcan, Talat Aydemir, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, Necdet Adalı, Mustafa Pehlivanoğlu, Erdal Eren, Fikri Arıkan, Ali Bülent Orkan.

Cezaevi hatıra dükkanı
Cezaevi hatıra dükkanı

Müzeyi gezdikten sonra çıkış kısmında bulunan hediyelik eşya bölümünden hatıra amaçlı ürünlerden alabilirsiniz.

Ulucanlar Cezaevi Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir?

Ulucanlar Cezaevi nerede diye soracak olursanız; Ankara’nın Altındağ ilçesinde Şükriye Mahallesi, Ulucanlar Caddesi üzerinde yer alıyor diyebiliriz. Ulucanlar SGK ve Ulucanlar Göz Hastanesi‘nin yanı başında bulunuyor. Özel aracınızla giderseniz giriş kapısının önünde ücretli otoparka aracınızı park edebilirsiniz.

Haritada Konumu

Ulucanlar Cezaevi Müzesi Giriş Ücreti 2024

2024 yılı Ankara Ulucanlar Cezaevi Müzesi giriş ücreti şöyle:

  • Tam     : 10 TL
  • Öğrenci: 5 TL

Ulucanlar Cezaevi Müzesi Ziyaret saatleri

Pazartesi günleri hariç,
haftanın her günü saat 10:00 – 17:00 arası ziyaret edilebilir.


Ulucanlar Cezaevi Müzesini gezdikten sonra, yakın çevrede yer alıp Ankara gezilecek yerler listemizde bulunan Ankara Kalesi, Rahmi M. Koç Müzesi, Tacettin Dergahı gibi yerleri de gezip görebilirsiniz.



3 YORUMLAR

  1. Ulucanlar Cezaevi müzesi ile aynı yerde, arkadaki kale manzarasına bakan otopark tarafında Sanat Sokağı var. Burada ebru, resim, tezhip, ahşap, mozaik ve daha başka geleneksel sanatlar alanlarında kurslar da veriliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz