Anıtkabir (ziyaret saatleri, tarihi, fotoğrafları, giriş ücreti)

Anıtkabir Gezi Rehberi

64198

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı olan Anıtkabir, her gün binlerce ziyaretçi ağırlıyor. Anıtkabir müzesi ziyaret saatleri, Anıtkabir nerede, adresi,  fotoğrafları, ve tarihi, gibi bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.


Anıtkabir fotoğrafları
anıtkabir girişi

Anıtkabir Ziyareti Hakkında Bilgiler

Atamızı ziyaret amacıyla güzel bir hafta sonu yola koyulduk. Akdeniz Caddesi üzerinde bulunan kapıdan giriş yapalım dedik. Fakat araç park yeri bulmakta biraz zorlandık. Aracımızı, giriş kapısı karşısındaki sokak üzerinde zor da olsa bir yer bularak park ettik. (Siz de otopark sorunu yaşamamak için hafta içinde ziyaret etmeyi tercih edebilirsiniz.)

Anıtkabir bahçesi
Anıtkabir’in giriş yolu

Akdeniz caddesinden giriş yapıldığında yemyeşil, güzel bahçeler arasında 250 metre kadar yürüdükten sonra Tören Meydanına ulaştık. Diğer giriş kapısı ise Gençlik Caddesi üzerinde bulunan Tandoğan Girişi. Bu kapıdan girerseniz eğer 650 metre kadar yürüdükten sonra Aslanlı Yol‘un girişine ulaşıyorsunuz.

anıtkabir ziyaret saatleri
Anıtkabir Nöbet Değişimi

Anıt Mezar önüne vardığımızda, askerlerin nöbet değişimi saatine denk geldik. Ziyaretçilerin meraklı bakışları altında yapılan nöbet değişimi büyük ilgi görüyor. Bir çok farklı ülkeden gelen yabancı turistler ve yerli ziyaretçilerin akınına uğrayan Anıt Mezar, baharın gelmesi ve hafta sonu olması sebebiyle en kalabalık günlerinden birini yaşıyordu.

Anıt mezar
Atatürk’ün Mozale’si

Atatürk’ün Mozolesi’nin bulunduğu yere ilerleyerek ziyaretimizi gerçekleştirdik. Atatürk’ün kabri, anıt mezarın 7 metre kadar altında toprak içerisinde bulunuyor. 


Atatürk Ve Kurtuluş Savaşı Müzesi

anıtkabir müzesi nerede
Atatürk’ün Kullandığı Eşyalar

Atatürk’ün Mozolesi‘nden sonra, Müze Bölümü’nü ziyaret ettik. Buradaki ilk bölümde, Atatürk’ün kullandığı eşyalar ve kendisine verilen hediyeler sergileniyor. Müze girişinde, her bölümle ilgili ayrıntılı bilgiler edinmek isteyenler için sesli anlatım yapan sesli rehberlik cihazları kiralanabiliyor. 

anıtkabir tarihi
Atatürk ve kurtuluş savaşı müzesi

Atatürk Ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’nde Kurtuluş Savaşı’ndaki mücadeleler, resim ve maketlerle canlandırılmaya çalışılmış.

Atatürk Ve Kurtuluş Savaşı Müzesi
Kurtuluş Savaşı Anlatımları

Anıtkabir Müzesi Fotoğrafları


Anıtkabir Tarihi

anıtkabir tarihi
Yapılış aşamasında Anıtkabir kaynak: anitkabir.com.tr

Ankara’da Rasattepe olarak bilinen tepeye Anıtkabir‘in yapılma kararı verildikten sonra, burası Anıttepe olarak adlandırılmaya başlamış. 1944 yılında başlayan inşa çalışmaları, 9 yıl süre zarfında tamamlanarak 1953 yılında anıtın açılışı gerçekleştirilmiş. Yapılan bölümlerde bulunan heykeller, kabartmalar ve resimlerin hepsi anlam ifade edecek ve olaylar anlatacak şekilde planlanmış.

Atatürk Ve Kurtuluş Savaşı Müzesi şu bölümlerden oluşuyor: Barış Parkı, Aslanlı Yol, Tören Meydanı, Mozole, Anıtkabir Atatürk Müzesi, Mezar Odası, Alagöz Karargah Müzesi, Atatürk ve Türk Devrimi Kütüphanesi, İstiklal Kulesi, Hürriyet Kulesi, Mehmetçik Kulesi, Zafer Kulesi, Barış Kulesi, Misak-ı Milli Kulesi, İnkılap Kulesi, Cumhuriyet Kulesi ve Müdafaa-i Hukuk Kulesi.


Mezar Odası

Atatürk'ün kabri
Atatürk’ün defnedildiği mezar odası

Müze içerisinde ilerlerken Atatürk’ün defnedildiği yer olan Mezar Odası önüne ulaşıyoruz. Görevliler, burası hakkında bilgilendirme yapıyorlar. Atatürk’ün İslami kurallara göre yüzü kıbleye dönecek şekil de defnedildiği ve ülkenin dört bir yanından getirtilen vatan topraklarının kabrine konulduğu bilgilerini öğreniyoruz.

Atatürk'ün mezarı
Mezar Odası karşısındaki pencere

Atatürk hayattayken bir konuşmasında, vefat ettiğinde kabrinin karşısında dalgalanan bir Türk Bayrağı olmasını arzuladığından söz etmiş. Bu sebepten Anıtkabir yapılırken mimarlar, Mezar Odası kapısının tam karşısına Ankara Kalesi‘ni gören bir pencere yerleştirmişler.


Anıtkabir Ziyaret Saatleri 2022

Anıtkabir, haftanın her günü ziyarete açıktır. Ziyaret saatleri, tarihlere göre değişiyor.

01 Şubat – 14 Mayıs tarihleri arasında, 09.00-16.30 arası

15 Mayıs – 31 Ekim tarihleri arasında, 09.00-17.00 arası

01 Kasım – 31 Ocak tarihleri arasında, 09.00-16.00 arasındadır.

Anıtkabir giriş ücreti bulunmuyor. Girişler ücretsizdir.


Anıtkabir Nerede, Nasıl Gidilir?

Ankara’nın merkezinde Tandoğan‘da yer almakta olup ulaşımı gayet kolaydır. Merkezdeki çoğu kavşakta yön tabelaları bulunmaktadır. Metro ile gelecekler, Ankaray‘a bindikten sonra Anadolu İstasyonu‘nda inerek Tandoğan Giriş Kapısını kullanabilirler. (Aşti’den Anıtkabir’e nasıl gidilir yazımız için tıklayın.)

Ulaşım Haritası

Ankara’nın gezilecek yerleri arasında bulunan Rahmi Koç Müzesi, Ankara Kalesi, Altınköy Açık Hava Müzesi, Ulucanlar Cezaevi Müzesi gibi mekanları da gezerek güzel vakitler geçirebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz