Bolvadin | Gezilecek Yerleri, Tarihi, Ne Yenir?

18394

Bolvadin, binlerce yıllık tarihiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, kadim bir kent. Afyonkarahisar‘ın en büyük ilçeleri arasında bulunuyor. Bu yazımızda, kısaca Bolvadin Tarihi, gezilecek yerleri, yöresel yemekleri, MYO ve konumu gibi bilgileri bulabilirsiniz.

Şehitler caddesi

Kısaca Bolvadin Tarihi

Bolvadin
Bolvadin Çarşı Camii

Bolvadin, 10 bin yıllık geçmişi olan, merkezi bir yerleşim yeri olarak tarihte yerini almış. Frigya döneminde de önemli bir yerleşim yeriymiş. Bu dönemlerden kalan, dini ve korunma amacıyla üç katlı ve kilometrelerce uzunluğundaki Yedi Kapı Yeraltı Şehri  bulunuyor. (konumu için tıklayın.)

Bolvadin tarihi

Roma döneminde Polybotos adıyla anılan Bolvadin hızla gelişir. Bizans döneminde ise Polybotum (geniş otlaklı ova) ismi ile anılır. Malazgirt Zaferinden sonra, 1116 yılında Bizans ile yapılan Bolvadin Savaşı sonrasında Bolvadin Antlaşması imzalanır ve bu tarihten sonra kesin olarak Türklerin eline geçer. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunmasından dolayı her zaman ticaretin yapıldığı merkezi bir konumda bulunmuş.


Bolvadin Gezilecek Yerler

Horan Parkı

horan parkı nerede

Horan Parkı, büyük çam ağaçları ve yeşil ortamıyla insanları kendine çeken bir park. Bolvadin ve çevre ilçelerden yoğun ilgi gören güzel bir ortamı var.

horan parkı bolvadin

İçerisinde çay bahçeleri, mangal alanları, lunapark, masal parkı, yürüyüş parkuru ve amfi tiyatro bulunuyor. Konum olarak Otogar’ın hemen yanı başında yer alıyor. Horan Parkı tarihçesi, fotoğrafları ve ayrıntılı bilgileri için tıklayın.


Eber Gölü

Eber Gölü’nün adı antik dönemde “Kayster Gölü”, Bizans döneminde ise “Kırk Şehitler Gölü” olarak anılıyormuş. Selçuklu döneminde yaşayan Esirüddin Ebherî adlı zata ait kabrin göl kenarında olmasından dolayı, “Eber Gölü” ismini almış.

Eber, yıllardan beri bölge halkı için geçim kaynağı olmuş. Burada; kındıra-kamış ve balığın yanı sıra, kabuklu tatlı su ürünleri de bulunmaktaymış ve bir zamanlar ıstakoz çok yetişmekteymiş. Dışarıdan gelip suya karışan zehirli maddeler ve su kaynaklarının azalması, göldeki bazı canlıların yok olmasına sebep olmuş. Eber Gölü tarihçesi, fotoğrafları ve nerede nasıl gidilir gibi bilgiler için tıklayın.


Heybeli Termal ve Aquapark

heybeli aquapark slide &fly

Heybeli Termal Tatil Köyü, Bolvadin’e 25 km mesafede yer alıyor. Bolvadin Belediyesi tarafından işletiliyor. Konaklama için otel ve kiralık apart evlere sahip. Ayrıca günübirlik olarak kaplıca suyundan faydalanmak için bayanlar ve erkeklere ayrı ayrı olmak üzere büyük ve orta havuzlu hamamları bulunuyor. Bunların yanı sıra, bölgenin en büyük aquaparkı ile özellikle gençlerin ilgisini çekiyor. Heybeli Termal ve aquapark giriş ücretleri, fotoğrafları ve ayrıntılı bilgiler için tıklayın.

 

Kırkgöz Köprüsü

kırkgöz köprüsü nerede

Bolvadin gezilecek yerler arasında diğer bir durağımız olan Kırkgöz Köprüsü, Anadolu’da bulunan en eski ve en uzun köprülerden biri. Tarihi İpek Yolu ve Antik Kral Yolu‘nun geçiş güzergahında bulunan Kırkgöz Köprüsü, elde edilen kayıtlara göre M.Ö. 1344 yılında ilk olarak Romalılar döneminde inşa ediliyor.

1930’da Kırkgöz Köprüsü

Kanuni Sultan Süleyman, 1550 yılında Mimar Sinan‘a Köprüyü onarma görevini verir. Mimar Sinan, onarım ile birlikte köprüdeki göz sayısını 64’e çıkartır. Kırkgöz köprüsü nerede, nasıl gidilir, tarihi ve fotoğrafları gibi ayrıntılı bilgiler için tıklayın.


Yedikapı Tabiat Parkı

Bolvadin yedikapı tabiat parkı nerede

Kemerkaya Yedikapı mevkisine DSİ tarafından yapılan sulama barajının çevresi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenerek tabiat parkına dönüştürülmüş. Gölet çevresinde kamelya ve piknik masaları, çocuk parkı bulunuyor. Bolvadin‘den yola çıkıp, Kemerkaya‘yı 5 km kadar geçtikten sonra sağa giren yoldan ilerleyin. 3 km kadar bozuk toprak yolun sonunda gölete ulaşıyorsunuz. Ayrıntı bilgiler içeren yazımızı okumak için tıklayın.

Bolvadin Kent Müzesi ve Yanık Kışla

Kurtuluş Savaşı esnasında, işgalci Yunan askerleri tarafından yakılan askeri ‘Yanık Kışla‘, 2008 yılında restore edilmiş. Şimdilerde ise Bolvadin Kent Müzesi olarak hizmet veriyor.

Bolvadin Kent Müzesi‘nde, Eski Tunç Çağı, Roma, Bizans, ve Osmanlı döneminden kalan eserlerin yanı sıra, yöresel giyim kuşam malzemeleri ve kap kacaklar da sergileniyor.


Kızlar Evciği

kızlar evciği nerede

Kızlar Evciği, Çobanlar istikametinde 5 km. kadar gidildiğinde sağ taraftaki yamaçta bulunuyor. Yol kenarında Kızlar Evciği ve hakkında bilgi içeren bir tabela var. Tabeladan itibaren tarlaların arasından geçerek 800 metre kadar tepeye doğru ilerlediğinizde küçük bir mağara karşılıyor sizi. Kızlar Evciği hakkında anlatılan efsaneler ile geçmişte halkımızın buraya kutsiyet atfetmesi sonucu bir çok batıl inanç ortaya çıkmış. Kızlar evciği efsanesi ve ayrıntılı bilgiler için tıklayın.


Kırık Minare

Bolvadin tarihi

Bolvadin ile Dişli Kasabası arasında yer alan eski Erkmen Köyü’nde 1800’lü yıllarda meydana gelen yangın sonucu tüm köy zarar görür ve köyden sadece camiye ait minare kalır. Erkmen köylüleri’nin bir kısmı Bolvadin’deki Erkmen Mahallesine yerleşir. Bir kısmı ise Afyon’a göç ederek Erkmen Kasabasını kurar. O günden bu güne Erkmen Köyü’nden geriye kalan, bu Kırık Minare’dir.


Bolvadin MYO

bolvadin myo nerede

Afyon Kocatepe Üniversitesi bünyesinde eğitim veren Bolvadin Meslek Yüksekokulu, geniş bir kampüs yerleşkesi içerisinde eğitim-öğretim faaliyetlerini gerçekleştiriyor.
Öğrenci alımı yapılan programlar şunlar: Bilgisayar Programcılığı, Bankacılık ve Sigortacılık, Büro Yönetimi ve Sekreterlik, Çağrı Merkezi Hizmetleri, Dış Ticaret, Doğal Gaz ve Tesisatı Teknolojisi, Elektrik, Gıda Teknolojisi, İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi, İnşaat Teknolojisi, İşletme Yönetimi, Makine, Mekatronik, Mobilya ve Dekorasyon, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları ve Pazarlama.

Telefon: 0272 218 34 64, 0272 612 63 53 

Bolvadin MYO Fotoğrafları

 


Bolvadin’de Ne Yenir?

Bolvadin’in yöresel yemekleri bakımından da çeşitlilik arz etmektedir. Özellikle kaymağı ve sucuğu ile meşhur. Her yıl Ağustos ayında, en güzel kaymağın seçildiği ‘Kaymak Festivali’ yapılıyor. Haşhaş bitkisinin çok yetiştirilmesinden hamurişlerinde de haşhaş ezmesi çok kullanılıyor. Ayrıca;

  • Bol haşhaşla yapılan katmer ve ocak bükmesi
  • Mercimekli ve patetesli bükme
  • İlikli kemikten kısık ateşte pişirilerek yapılan keşkek
  • Sulu yemeklerden göce yuvalağı, sakalasarkan
  • Şerbetli tatlı olan fırmabakla
  • son olarak arabaşı‘nı

Bolvadin’in yöresel tatları arasında zikredebiliriz.


Bolvadin Nerede, Nasıl Gidilir?

Bolvadin, Afyonkarahisar’a Çobanlar yolu üzerinden 45 km mesafede olup merkezin doğusunda yer alıyor. Konya – Eskişehir karayolu üzerinde bulunuyor. İstanbul, Bursa ve Konya istikametinden toplu taşıma ile gelmek isteyenler Aksel, Özkaymak, KamilKoç otobüs firmalarını kullanabilirler. Ankara istikametinde ise, sadece Aksel firması hizmet veriyor.


1 Yorum

  1. Memleketimizi ne güzel anlatmissiniz çok teşekkür ederim fotoğraflar in güncel olmasında ayrı bı güzellik olmuş bolovadina gelmişken e türbe ziyaretleri de yapılması makbuldür abdulvahap Türbesi Abdulkadir Geylani türbesi sultan carullah türbesi yemeklerde de etli pide etli pilav kaymaklı ekmek kadayıfı yemenizi şiddetle tavsiye ederim efendim

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz