Kızlar Evciği Mağarası (Nerede, Efsanesi Nedir?)

4036
kızlar evciği nerede

Kızlar Evciği Mağarası efsanesi, fotoğrafları, konumu ve hakkında inanılan batıl inançlarla ilgili ayrıntılı bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

kızlar evciği nerede

Kızlar Evciği, Bolvadin’den Çobanlara doğru 5 km kadar gidildiğinde karşısınıza çıkan ‘Kızlar Evciği Mağarası’ bilgilendirme tabelasından sağa doğru yürüyerek ilerleyin. Tepeye doğru yaklaşık 800 metre yürüdüğünüzde mağaranın ağzına varmış olursunuz. Mağara bir yamaç üzerinde bulunuyor.

Kızlar Evciği Efsanesi

Araştırmacı yazar N. Sait EKİCİ bir yazısında burası hakkında şöyle bahseder:

“Kızlar Evciği (Kırk Kızlar), Kurtbaba tepesine çıkılan yokuş üzerinde, ‘Antik Polybotum’ kenti harabelerinin yanında, ‘İncegadirler’in Çiftliği’nin üst kısmındadır. Oyulan bir kayanın içerisinde üç tane sanduka kalıntısı vardır. Burası bir çeşit kaya mezarıdır. Zamanın birinde, Develi Akarçay’ının yanında ‘İlyas Köyü’ varmış. Kırık Minare’nin olduğu yerde de Erkmen Köyü var. İlyas Köyü’nden Erkmen Köyü’ne bir gelin alayı giderken, Durayeri’nde şiddetli yağmur yağmaya başlar. Kadınlar, bu kaya mezarın içine saklanırken, erkekler de arabaların altına gizlenirler. Bir süre sonra yağmur kesilir. Ortalık sükûnete erince erkekler, kaya mezarlığına saklanan kadınların gelmesi için seslenirler fakat hiçbir cevap alamazlar. Korku ve merak içinde bu kaya mezara girdiklerinde, ortalıkta kimseyi göremezler. Bütün aramalar sonuçsuz kalır. Bu olay üzerine çeşitli görüşler ortaya atılır. Sonunda, bu kadınların ‘kırklar’ a karıştığı sonucuna varırlar. Zamanla bu olay efsaneleşir. Buraya ziyarete giden kişiler, kulaklarını kayaya dayadıklarında tef sesine benzer sesin
geldiğini duyarlar.

Şimdi hâlâ giden var mı bilmiyorum fakat eskiden şifa için çok kişi burayı ziyaret ederdi. Bolvadin’in kutsal mekânlarından birisiydi. Ateşli hastalığa tutulan çocuklar, sinir hastalığına tutulan yetişkinler, buradan medet umarlardı. İyi olamayan hasta çocuklar, bu kaya mezarının içine yatırılır, sonra da ölmesi veya iyileşmesi beklenirdi. Gelen hastanın mutlaka soyunup, giydiği iç çamaşırını orada bırakması gerekiyordu. Böylece, bütün sıkıntılar ve dertler orada kalmış olacaktı. Buz gibi kayanın içinde üzeri soyulan çocuk, ciğerlerini üşütür, kısa zamanda öbür dünyayı boylardı. Bazen hasta olup iyileşemeyen bebekler de, ‘iyi olsun veya ölsün’ düşüncesiyle, Bolvadin Kabristanı’ndaki boş bir mezara 5-10 dakika yatırılır, çıkartılırdı.”


Bolvadin gezilecek yerler ile ilgi yazımızı okumak için tıklayın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz