Emir Sultan Camii ve Türbesi Nerede, Nasıl Gidilir?

Emir Sultan Hazretleri Kimdir?

9973
Emir Sultan hazretleri camii
Emir Sultan hazretleri camii

Bursa gezimizde, Tophane, Ulu Camii ve çevresini turladıktan sonra, Bursa’nın manevi büyüklerinden olan Emir Sultan Türbesi’ni ziyaret etmek için rotamızı Merkez Yıldırım ilçesine çeviriyoruz.

Nasıl ki İstanbul’un Eyüp Sultan ve Aziz Mahmut Hüdayi’si  varsa Konya’nın Hz Mevlana ve Sadrettin Konevi’si meşhursa, Ankara Hacı Bayram-ı Veli gibi maneviyat büyüğüne sahipse, Bursa için de Emir Sultan Hazretleri ve Üftade Hazretleri böyledir.

 Emir Sultan Kimdir?

Emir Sultan Hazretlerinin hayat hikâyesinden kısaca bahsedelim. Asıl adı Muhammed Şemseddin el-Buhari ‘dir. 1368 yılında Buhara’da doğar. Babası devrin büyük mutasavvıf âlimidir. Babasının  Emir Sultan Hazretleri’nin eğitiminde çok etkisi olmuştur ve değişik alimlerden de dersler görerek icazet dediğimiz diplomasını almış. 21 yaşındayken, büyük dedesi Allah resulünün kabrinin bulunduğu Medine yerleşerek hayatın orada devam ettirmek ister ve yollara düşer. Medine’deyken bir gece rüyasında Peygamberimiz’i ve Hazreti Ali’yi görür. Rüyasında Anadolu’ya gitmesi emrolunur. Emir Sultan da, Allah ve Resul’ünü insanlara anlatmak için yollara koyulur. Rivayete göre yol boyunca önünde üç kandil belirir. Kandilin söndüğü yere ise yerleşecektir. Kandiller, Bursa’ya gelince söner ve Emir Sultan Bursa’nın manevi kandili olur. Emir Sultan, öldükten sonra tasarrufu devam eden büyüklerden olduğu söylemektedir.

Emir Sultan hazretleri camii bursa

Bursa’ya geldiği dönem 1390’lı yıllardır ve Yıldırım Beyazıt Han devridir. Yıldırım Beyazıt Devri sonrasında Çelebi Mehmet, ikinci Murat Devri’nin ilk yılları olmak üzere bu üç padişah devrine şahitlik yapmış, padişahlara danışman hocalık yapmış  ve kılıç kuşanarak bazı seferlere talebeleri ile bizzat katılmış. Bu arada Yıldırım Bayezit’in kızı ile evlenip Osmanlı hanedanı ile akrabalık kurmuştur. Peki neden Emir Sultan denilmiştir? Emir denmesi Seyit olmasındandır, peygamber efendimizin torunu olmasındandır. Sultan denilmesi ise hem maneviyatta evliyalık mertebelerinde sultandır hem de padişah Yıldırım Beyazıt’ın kızıyla evlenen padişah damadı olması yönüyle sultandır. 1430 yılında Bursa’da vefat etmiştir.

Emir Sultan Türbesi

Emir Sultan Hazretleri Türbesi

Türbe içerisinde Emir Sultan hazretleri ile beaber oğlu Emir Ali, hanımı Hundi Fatma Sultan ve iki kızı daha yatmaktadır. Bu arada türbedeki sandukalar semboliktir boştur cenazeler aşağıda gömülü vaziyettedir. Türbede yatanlar arasında en önemli büyüğü kim ise onun sandukası büyük yapılır. İşte Emir Sultan’ın sandukasının büyüklüğü veya diğer türbelerde görülen büyük sandukalar onu ifade içindir yoksa Bunun maddi beden büyüklüğü ile bir ilgisi bulunmuyor.

Emir Sultan Camii

Emir Sultan hazretleri camii türbesi
Emir Sultan Camii – kaynak: Bursa BB.

Bursa’nın en çok ziyaret edilen türbesi olan Emir Sultan Hazretleri Türbesi, yanında camisi ve büyük bir mezarlık barındırıyor. Cami külliye olarak, Emir Sultan’ın hanımı Yıldırım Bayezit’in kızı Fatma Sultan tarafından 1429 yılında yaptırılmış. Emir Sultan Camii avlusu Bursa’daki tarihi camileri arasında tektir. Böyle avlusu olan Bursa’da başka bir tarihi cami bulunmuyor. Yerleri mermer döşemeli olup revaklarla çevrilidir. Avlunun ortasında ise fıskiyeli bir havuz bulunması ortama ayrı bir güzellik katıyor.

İstanbul’da Eyüp Sultan‘a komşu olmak isteyenlerin oluşturduğu Eyüp Mezarlığı varsa Bursa’da da Emir Sultan Türbesi ve Camii’nin çevresinde ona komşu olmak isteyenler tarafından zamanla büyük bir tarihi mezarlık meydana gelmiş.

Emir Sultan Camii Nerede, Nasıl Gidilir?

Bursa’nın Yıldırım merkez ilçesinde Emir Sultan mahallesinde yer alıyor. Aracınızı  Burbak Kapalı otoparka veya  mezarlığın yanından aşağıya doğru inen sokak üzerinde bir yere park edebilirsiniz. Yol tarifi için aşağıadaki haritadan yararlanabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz