Bursa Gezilecek Yerler | 1 Günde Bursa Turu

33015
tophane manzara

Bursa gezilecek yerler listemizi, bir güne sığacak şekilde oluşturarak yola koyulduk. Bursa turu esnasında, Tophane, Ulu Camii, Kapalı Çarşı, Koza Han, Emir Sultan, Yeşil Türbe gibi tarihimizin eşşiz eserlerini ziyaret etmeye fırsat bulduk.


Bursa Gezilecek Yerler

Tophane Parkı – Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri

Bursa gezilecek yerler
Tophane’den Panoramik Bursa manzarası

Günübirlik Bursa Turumuza, ilk olarak Tophane Parkı‘ndan başlıyoruz. Çünkü burası, Bursa’yı fetheden Orhan Gazi ve Osmanlı’nın kurucusu Osman Gazi’nin türbelerinin bulunduğu önemli bir mekan. Tophane Parkı, Bursa’nın çok ziyaret edilen tarihi mekanlarından biri.

Bursa gezilecek yerler tophane Parkı
Osman Gazi Türbesi

Tophane Parkı’nda,

  • Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbelerini ziyaret
  • Panoramik Bursa manzarası seyri
  • 33 metre yüksekliğindeki saat kulesi ve saat kulesinin yanında sıralanmış 5 tane savaş topunu
  • Osman Gazi türbesi önünde sıralanmış 11 tane mermer sanduka mezar içerisinde İstiklal Savaşı Şehitleri’ni ziyaret

ederek parktan ayrılıyoruz.

Tophane Parkı gezimizin ayrıntılarını Bursa Tophane Parkı yazımıza havale ederek gezimize devam ediyoruz.


Bursa Ulu Camii

Tophane‘ye yakın mesafede bulunan Ulu Camii‘ye yürüyerek geçiyoruz. Yürüyüş yolu güzergahında bulunan Bursa Kalesi Kapısı, Balibey Han, Okçu Baba Türbesi, Gazi Timurtaş Paşa Türbesi gibi tarihi mekanları da ziyaret ederek Ulu Camii’ye ulaşıyoruz.

Bursa gezilecek yerler Ulu Camii nerede

Ulu Camii, Bursa gezilecek yerler arasındaki tarihi eserler içinde ilk akla gelen mekan. Camide gözünüze çarpan ilk şey, içerisinde büyük bir şadırvanın bulunması oluyor. Şadırvandaki fıskiyeden akan suyun sesi eşliğinde, tarihi bir atmosferde yapılan gezinin ve ibadetin zevki farklı bir boyuta ulaşıyor. Şadırvan üstündeki camekan kubbeden yayılan ışık ile camiyi yeterince aydınlanıyor.

bursa ulu cami minberi
Bursa Ulu Camii minberi ve mihrabı

Ulu Camii,

  • 20 kubbeden oluşan farklı mimarisi
  • duvarlarına işlenmiş birbirinden farklı anlamlar yüklü 200’e yakın hat sanatı örnekleri
  • sergilenen tarihi Kabe örtüsü
  • ve güneş sistemini tasvir eden tarihi ahşap minberi

ile ziyaretçilerine farklı deneyimler yaşatıyor.

Ulu Camii tarihçesi, sırları, yapılış hikayesi, kim yaptırdı, nerede, nasıl gidilir gibi soruların cevabını buradan okuyabilirsiniz.


Bursa Hanları ve Kapalıçarşı

Bursa gezilecek yerler Bursa Hanlar Bölgesi harita
Bursa Hanlar Bölgesi

Ulu Camii ziyaretimiz sonrasında, caminin hemen yanıbaşında bulunan Bursa Hanlar Bölgesi‘ni gezmek için harekete geçiyoruz. 14. ve 15. yüzyıllarda inşa edilen hanlar ile Bursa, asırlardır ticaretin merkezi konumunda bulunmuş. Özellikle tekstil ürünlerinin satıldığı bölgede hala hareketli bir ticaret hayatı bulunuyor. Buradaki tarihi hanlar, Emir Hanı, Koza Han, Prinç Hanı, Eski İpek Hanı, Geyve Hanı ve Fidan Han‘dan oluşuyor.

Bu bölgede en çok ziyaretçi çeken yerlerin biri Kapalıçarşı diğeri ise Koza Han.

Koza Han

Han Giriş taç kapı
Bursa İpekçiler Hanı Girişi

Tarihi Hanların arasından ilerleyerek çarşılar kısmından girdiğiniz zaman hemen Kapalı Çarşı ile Uzun Çarşının başlangıcı arasında yer alıyor. Bu kısma geldiğimizde, taşa işlenmiş örgülü muhteşem bir taç kapısı ile karşılaşıyoruz.

Bursa gezilecek yerler Tarihi ipekçiler çarşısı
Bursa Koza Han şadırvanlı mescit

Han’ın ortasında, çok güzel şirin bir mescit yer alıyor. Altı şadırvan üstü mescit şeklinde türünün ilk örneği olan bir yapıya sahip. İçerisinde, ipek ürünleri satan dükkanlar bulunuyor. Ayrıca çarşıyı gezerken yorulanların dinlenmek için seçtiği bir uğrak mekan. Avlusunda bulunan kafeteryalarda oturup çayınızı kahvenizi içerken hem dinleniyor hem de tarihi atmosferi soluyorsunuz.

Tarihi ipekçiler hanı Koza Han  nerede, nasıl gidilir ve ayrıntılı bilgiler için Koza Han başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.


Bursa’da Ne Yenir? ( Öğle Yemeği Molası )

Bursa’nın hanlarını ve çarşısını da gezdikten sonra öğle yemeği molası veriyoruz. Bursa’da ne yenir diye sorduğumuzda tabi ki de iskender, pideli köfte veya cantık pidesi diyorlar. Biz de hem merakımızdan hem de uzun çarşı gezimiz sonunda konumunun yakınlığından dolayı ‘pideli köfte’ nin tadına bakalım istedik.

Bursada ne yenir
Pideli Köfte

Bursa’da ‘Pideli Köfte‘ dedikleri şey, bildiğimiz iskender döner yöntemiyle yapılan, döner yerine köftenin sunumundan oluşan bir tür yemek. Pideli köfte nerede yenir diyorsanız, biz


Emir Sultan Camii ve Türbesi

Emir Sultan hazretleri camii bursa

Bursa gezilecek yerler listemizdeki, Tophane, Ulu Camii ve çevresindeki çarşıyı turladıktan sonra, Bursa’nın manevi büyüklerinden olan Emir Sultan Türbesi’ni ziyaret etmek için rotamızı Merkez Yıldırım ilçesine çeviriyoruz. 

Nasıl ki İstanbul’un Eyüp Sultan’ı varsa Konya’nın Hz Mevlana’sı, Ankara Hacı Bayram-ı Veli gibi maneviyat büyüğüne sahipse, Bursa için de Emir Sultan Hazretleri böyledir.

Bursa gezilecek yerler
Emir Sultan Hazretleri Türbesi

Emir Sultan Hazretlerinin hayat hikâyesinden kısaca bahsedersek, Asıl adı Muhammed Şemseddin el-Buhari ‘dir. 1368 yılında Buhara’da doğar. Manevi bir işaret ile yollara düşer ve 1390’da Bursa’ya gelir ve yerleşir. Bu arada Yıldırım Bayezit’in kızı ile evlenip Osmanlı hanedanı ile akrabalık kurmuştur. Peki neden Emir Sultan denilmiştir? Emir denmesi Seyit olmasındandır, peygamber efendimizin torunu olmasındandır. Sultan denilmesi ise hem maneviyatta evliyalık mertebelerinde sultandır hem de padişah Yıldırım Beyazıt’ın kızıyla evlenen padişah damadı olması yönüyle sultandır. 1430 yılında Bursa’da vefat etmiştir.

Emir Sultan Camii ve Türbesi nerede, nasıl gidilir ve ayrıntılı bilgiler için tıklayın.


Yeşil Camii Külliyesi ve Türbesi

Bursa yeşil cami ve türbesi çinileri
Bursa Yeşil Camii

Emir Sultan Camii ve Türbesini ziyaretten sonra 650 metre yürüyerek, Bursa’nın Yeşil semtinde bulunan Yeşil Türbe ve Yeşil Camii‘yi ziyaret ediyoruz. Çelebi Mehmet tarafından 1419 yılında yaptırılan külliye, Fetret Devri sonrasında Osmanlı’nın yeniden yükselişini temsil edercesine bir ihtişamda yapılmış. 

Bursa Yeşil Türbe Kaynak: İslam Ansiklopedisi

Yeşil Türbe ve Yeşil Camii’nin içi çiniler ile süslenmiş olup, eşsiz bir sanat eseri özelliği taşıyor. Ayrıca hat sanatı, taş ve ahşap işçilikleriyle de görenleri kendine hayran bırakıyor.

Çelebi Mehmet, ölmeden önce Yeşil Türbe’yi yaptırtır ve türbe bitiminden 40 gün kadar sonra ise vefat eder. Daha sonra kendi yaptırdığı türbeye defnedilir. 
Yeşil Türbe ve Camii’nin haritada konumunu görmek için tıklayın.


Tarihi İnkaya Çınar Ağacı

Bursa, ‘ulu’ları ile meşhur olmuş bir şehir. Tarihi İnkaya Çınarı, Ulu Camii, Uludağ ile birlikte ulu ismini hakkeden bir çınar ağacı. 37 metre kadar yüksekliğe, 3 metre gövde çapına ve 10 metre kadar da gövde çevresine sahip olan  çınarın dalları, 250 metre kadarlık bir alanın çevresini kaplıyor. 600 küsür yaşında olmasıyla, dünyadaki ender ağaçlardan biri konumunda.
İnkaya Çınar Ağacı, Çekirge‘den karayolu ile Uludağ‘a çıkarken 3. km’de yer alıyor. Çevresindeki kafeteryalarda kahvaltı yapabilir ya da çay içebilirsiniz.


Bursa Gezilecek Yerler Haritası

Bursa’da günübirlik gezilecek yerlerin konumunu harita üzerinde göstermeye çalıştım. Bunun yanında, Bursa geziniz esnasında vakit bulup uğramak isterseniz diyerek, Bursa’da görülebilecek diğer lokasyonları da ikinci bir katman altında gösterdim.

Bursa Gezilecek Yerler Listenize Bunları da Ekleyin

Bursa gezilecek yerleri bir güne sığdırmak imkansız. Günübirlik Bursa turu yapmak isteyenler için başlıca yerlerden oluşan gezi rotası sunmaya çalıştım. Bursa’yı daha ayrıntılı gezmek için en az üç gün ayırmanızı öneririm.

Bursa gezinize ekleyebileceğiniz diğer yerler :

  • Cumalıkızık Mahallesi
  • Üftade Cami ve Türbesi
  • Uludağ Milli Parkı
  • Irgandı Köprüsü
  • Teleferik ile Uludağ’a çıkış
  • Yıldırım Bayezid Cami ve Külliyesi
  • Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi
  • Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi
  • Muradiye Külliyesi
  • Arkeoloji Müzesi
  • Bursa Hayvanat Bahçesi
  • Karagöz Müzesi
  • Ördekli Kültür Merkezi

Bursa çevresindeki gezilecek yerler ise;

  • Mudanya
  • Trilye
  • Gölyazı
  • İznik
  • Oylat Mağarası ve Kaplıcaları
  • Saitabat Şelalesi

Eklemek istediğiniz, eksik gördüğünüz yerleri yorum bölümünde yazarak bizimle paylaşabilirsiniz.

 

Bursa Otelleri

Yukarıda da belirttiğim gibi Bursa ve çevresini daha ayrıntılı gezebilmek için en az 3 günlük bir gezi programına ihtiyaç var. Bursa otelleri için önceden rezervasyon yaptırmakta fayda var.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz